Home » 10 tips om je snel thuis te voelen na je emigratie

10 tips om je snel thuis te voelen na je emigratie

by Aimee

De tijd na je emigratie is een bijzondere periode. Je hebt een moedige stap gezet om in het buitenland een nieuw leven op te bouwen. Er komt in die periode een hoop op je af en dat kan erg overweldigend zijn. De volgende tien tips helpen je bij het opbouwen van een nieuw thuis in het buitenland zodat je hopelijk geen spijt krijgt van je emigratie.

Tip 1. Investeer in een nieuw sociaal leven

Een verhuizing naar het buitenland is een behoorlijke aanslag op je sociale leven. Je laat vrienden, familie, collega’s en kennissen achter en belandt in een nieuwe omgeving. Misschien ken je al iemand op de nieuwe plek, maar de kans is groot dat je sociaal gezien helemaal opnieuw begint.

Hoewel de gewenste mate van contact voor iedereen anders is, is het weer opbouwen van je sociale leven een belangrijke stap. Een sociaal netwerk is belangrijk voor je integratie en het kunnen aarden in je nieuwe omgeving, want uiteindelijk hebben we allemaal behoefte aan menselijk contact.

Maak na je emigratie verschillende soorten vrienden

Sociale contacten kunnen zich op verschillende niveaus afspelen. Je kunt daarbij  denken aan iemand om gezellig koffie mee te drinken, of aan iemand als een goede buur die alles van de omgeving afweet, en een goede vriendin waar je diepe gesprekken mee kunt voeren. Om je snel thuis te voelen heb je ze allemaal nodig. Samen met elkaar vormen deze contacten een netwerk dat jou ondersteunt in je nieuwe thuisland.

Wees geduldig

Nieuwe vriendschappen en relaties opbouwen gaat niet van de ene op de andere dag. Dat kost tijd en je kunt vriendschappen niet afdwingen. Wat je wel kunt doen is zelf initiatieven nemen om mensen te ontmoeten en uit te nodigen.

Het mag op jouw manier

De standaard tips die je vaak hoort over het opbouwen van een nieuw sociaal leven passen niet bij iedereen. Wat als je erg verlegen bent of introvert? Dan is naar een borrel gaan of een bar bezoeken misschien niet de meest geschikte keuze om nieuwe vrienden te maken. Je hebt dan bijvoorbeeld meer aan één op één contacten en ontmoetingen in een rustige omgeving. Ga voor jezelf na wat jij een fijne manier vindt om nieuwe relaties aan te gaan. Het mag op jouw manier.

emigratie

Tip 2. Blijf na de emigratie praten met je partner en kinderen

Voor iedereen binnen het gezin is een emigratie naar het buitenland een spannende stap. Jullie krijgen allemaal met veranderingen te maken: een nieuwe omgeving, nieuwe baan, nieuwe school en nieuwe vrienden. Tegelijkertijd nemen jullie allemaal afscheid van verschillende dingen. Blijf praten met elkaar hoe deze verhuizing naar het buitenland is voor elkaar zodat je elkaar daarin beter begrijpt en kunt blijven ondersteunen.  

Emigeren met kinderen

Als je met kinderen emigreert zul je je in eerste instantie om hen bekommeren. Scholen zoeken en nieuwe vriendjes maken, de taal leren etc. Kinderen zijn over het algemeen flexibel, maar dat wil niet zeggen dat ze de veranderingen ook makkelijk vinden. Blijf als ouder aanwezig voor je kind zodat zij met jou kunnen praten over wat ze meemaken.

‘Mama, wanneer is de vakantie voorbij?’

Toen ik zelf naar Frankrijk was geëmigreerd was mijn dochter van zes in het begin heel enthousiast. Ze vond het strand en de zee geweldig. Ze was vrolijk en opgewekt. Ik dacht dat alles helemaal goed zat tot ze op een dag aan me vroeg wanneer de vakantie over was en we weer naar huis gingen. Toen moest ik wel even slikken, want we gingen niet terug naar huis en ik zag bij haar het besef ontstaan dat we hier gingen blijven. Toen pas kwam het verdriet dat zij opa en oma, en vriendinnetjes niet meer zo snel zou zien. 

Effect op je relatie

Als je met een partner verhuist ben je in het begin meer op elkaar aangewezen. Het is heel speciaal om deze stap met elkaar te kunnen delen. Een veel voorkomend ‘probleem’ is echter de verandering in onderlinge afhankelijkheid. Als meereizende partner heb je bijvoorbeeld je baan opgezegd en moet je wennen aan het feit dat jij geen eigen inkomen hebt. Dit wordt soms nog versterkt als je geen werkvergunning hebt en dus ook niet mag werken.

Het is belangrijk hier met elkaar over te blijven praten en samen de veranderingen door te maken die bij een emigratie horen. Zo blijven jullie verbonden met elkaar in plaats van steeds verder verwijderd van elkaar te raken omdat jullie niet weten hoe de andere de veranderingen ervaart.   

Tip 3. Vind jouw plek in de maatschappij

Ze zeggen wel eens dat als je een boom ziet er onder de grond net zoveel wortels zitten als je boven de grond aan takken ziet. De wortels onder de grond voeden de boom en zorgen voor stevigheid zodat hij niet omvalt. Zo kijk ik ook naar het belang van je aarden in je nieuwe land, wortels laten groeien en je basis vinden.

Mocht je niet goed geworteld zijn loop je het risico je een buitenstaander te worden. Je voelt je niet thuis op de plek waar je nu woont. Als je niet je eigen plek hebt vindt voel je je misschien verdwaalt. Je bekijkt de wereld als het ware van een afstandje en misschien voel je die afstand ook wel letterlijk als je bijvoorbeeld nog niet geaccepteerd bent, of als je veel cultuurverschillen ervaart. Door je te wortelen op je nieuwe plek voorkom je heimwee en gevoelens van eenzaamheid in het buitenland. 

Voorkom spijt van je emigratie

  • Kijk eens dit filmpje over de expatcurve (in het Engels) en wees je bewust welke fases je doorloopt. Weet dat je je eigen combinatie mag maken van jouw waarden en normen en de nieuwe cultuur waarin je terecht bent gekomen.
  • Zoek een activiteit die jou voldoening geeft. Denk hierbij aan een baan, vrijwilligerswerk of andere bezigheid waardoor jij je goed voelt en in je waarde voelt staan.
  • Wees nieuwsgierig naar de wereld om je heen. Ga erop uit, ontdek je omgeving!
  • Als je een plek gevonden hebt die je fijn vindt, ga er dan vaker naar toe. Herhaling maakt herkenbaar en herkenbaar voelt sneller als thuis. 
emigratie
De haven van Golfe Juan waar ik heel graag kom

Tip 4. Blijf in contact met 'de achterblijvers'

Ik weet nog goed dat ik het moeilijk vond om over mijn nieuwe thuis te praten. In eerste instantie omdat ik zooo enthousiast was dat ik bang was daarmee mijn familie te kwetsen. Alsof dat wat ik in Nederland had gehad niet genoeg was geweest. Als het in Nederland weer eens regende en ik hier in een hemdje in de zon zat vond ik dat moeilijk om te delen. Maar daardoor maakte ik mijn familie en vrienden geen onderdeel van mijn leven hier. Ik voelde een afstand ontstaan.

Later toen ik het veel moeilijker kreeg en twijfelde over mijn eimgratie vond ik dat ook lastig om over te praten. Want ik had hier toch zélf voor gekozen? Nu het tegenviel schaamde ik me, mocht ik deze gevoelens wel hebben? Het was toch mij grote droom geweest? 

Eenzaamheid in het buitenland

Als je naar het buitenland verhuist, ga je geheid dingen missen. Je kunt (waarschijnlijk) niet iedere keer op en neer naar Nederland. Bijvoorbeeld voor de geboorte van je neefje/nichtje, de verjaardag van je (toen) beste vriendin. Je zult merken dat er speciale gebeurtenissen komen waar je niet meer bij kunt zijn en dat kan pijn doen. Het kan zelfs zo zijn dat je niet meer wordt uitgenodigd omdat men er van uit gaat dat je toch niet komt.

Zoek naar manieren om wel in contact te blijven, zoals zoomen, facetimen etc. Stuur eens een extra kaartje of een bloemetje. Daarmee laat je merken dat je nog steeds graag contact wilt en op de hoogte wilt blijven ook al woon je nu in het buitenland.

Blijf jezelf uiten

Net als binnen je gezin is het belangrijk te blijven praten over wat je allemaal meemaakt. De leuke maar zeker ook de minder leuke kanten van wonen in het buitenland. Neem je vrienden en familie mee in jouw nieuwe wereld, want dat zorgt voor meer wederzijds begrip.

Blijf niet zelf lopen met gevoelens van twijfels en spijt rondom je emigratie, of heimwee.

Vind jij het lastig om hierover te praten, maar heb je wel behoefte aan een luisterend oor? Stuur me dan een berichtje!

Tip 5. Ga niet vergelijken

Afscheid nemen is belangrijk om een nieuwe start te maken. Om vooruit te gaan in je nieuwe land is het nodig om Nederland op sommige dingen los te laten.

Wat ik vaak zie gebeuren is dat mensen de twee landen gaan vergelijken. Dat dingen in het ene land ‘beter’ zijn dan in het andere land. Je zult ongetwijfeld verschillen gaan ervaren en die zijn niet altijd beter dan wat je gewend was. Het heeft echter geen zin om dit te gaan vergelijken of erger nog er als het ware ‘in te blijven hangen’. Accepteer de stap die je hebt gezet en dat je leven er nu anders uitziet.

emigratie

Tip 6. Leer de taal

Eén van de meest gehoorde adviezen bij emigreren is: ‘Leer de taal’. Ik denk dat iedereen die over een emigratie nadenkt zich hier wel bewust van is. De taal spreken is ontzettend belangrijk bij het opbouwen van een nieuw leven. Het zorgt voor aansluiting met de mensen om je heen en dat je je kunt redden in je nieuwe omgeving. Daarnaast draagt het in een grote mate bij aan hoe thuis jij je voelt in het buitenland.

Taal is communicatie op allerlei gebieden. Het speelt een rol bij je omgeving begrijpen, je verstaanbaar kunnen maken, nieuwe vrienden kunnen maken etc.

Eén van de nadelen die ik ondervond doordat ik de taal nog niet goed sprak en begreep was dat ik me echt dommer ging voelen dan dat ik was. Ik werd onzeker over mezelf omdat ik dingen niet begreep, alleen vanwege de taalbarriere.

Vijf manieren om je taal te verbeteren

  • Speel luistervink

Welke woorden gebruiken andere mensen? Welke zinnen gebruiken ze? Ga als het ware observeren wat de mensen om je heen zeggen, in de winkel, bij de bakker, op een terras.

  • Lees reclameblaadjes

Een heel boek, of een hele krant is misschien teveel van het goede. Maar pak eens een paar reclameblaadjes met kortere teksten om de taal te leren.

  • Heb Lef!

Durf te praten. Het is echt een kwestie van fouten durven maken. Knoop een gesprekje aan ook al weet je dat het niet helemaal perfect is. Oefening baart kunst!

  • Neem les

Wellicht de meest voor de hand liggende tip in deze serie: neem les om de taal te leren. Privé-les of in een groep, net wat jij het fijnste vindt.

  • Wees geduldig

Het leren van een nieuwe taal kost tijd en gaat met fases. Wees geduldig en blijf volhouden. Het gaat iedere dag een beetje beter.

Tip 7. Maak na de emigratie van je huis een THUIS

Ik denk dat voor veel mensen een ‘thuis’ belangrijk is. Het is de basis waar vanuit je je omgeving leert kennen. Het is de plek waar je je kunt terugtrekken als je daar behoefte aan hebt. De plek die je helemaal kunt inrichten naar jouw smaak en waar jouw waarden en normen gelden. Je thuis voelen gaat verder dan alleen je fysieke huis. Na je emigratie komt hier ook nog een cultureel aspect bij.

Als je verhuist dan kom je in een nieuw huis terecht. En meestal voelt dit niet meteen aan als thuis, daar gaat tijd overeen. Soms komt dat gevoel helemaal niet, wat kan leiden tot heimwee.

Het is goed om te beseffen dat je thuis voelen verder gaat dan alleen je fysieke huis. Er zijn vier verschillende aspecten die hierbij meespelen:

  1. Mentaal thuiskomen
  2. Je fysieke huis
  3. Je (directe) omgeving
  4. Thuiskomen in een nieuwe maatschappij en cultuur

Mentaal thuiskomen

Al ben je verhuisd naar een nieuwe omgeving je gedachten zijn nog niet altijd mee. Het kan zijn dat je in gedachten nog in Nederland bent of je oude huis en dat je heimwee krijgt. Naast het verwelkomen van je nieuwe omgeving, neem je tegelijkertijd afscheid van je oude omgeving. Het is niet zo dat je van de ene op de andere dag gewend bent.

De periode voor een verhuizing is vaak stressvol. Niemand leert je hoe je moet emigreren en wat er allemaal bij een verhuizing naar het buitenland komt kijken. Er moet veel geregeld worden op praktisch vlak. Er wordt afscheid genomen van de omgeving en de mensen die achterblijven. Het is spannend om weer ‘opnieuw te beginnen’ en nieuwe mensen te leren kennen.

Gun jezelf en je emoties de tijd om ’thuis te komen’. 

Je thuisvoelen in je nieuwe huis

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij vrij snel thuis voelde in het allereerste huis waar ik naar toe verhuisde. Echt goed uit leggen waar dat door kwam is moeilijk, maar het had in ieder geval te maken met de kleuren in huis. De blauwe luiken (zo typisch Frans) en de gele gordijnen aan de binnenkant. De bloemen in de tuin en de hele uitstraling van het huis sloot aan bij wat ik prettig vind.

Het kan natuurlijk ook anders zijn. Dat hoe het huis eruit ziet niet bij je past. Als je verhuist naar het buitenland heb je niet altijd de keuze om een huis te kiezen wat helemaal bij je past. Je werkgever biedt je bijvoorbeeld een paar huizen aan en daar moet je er maar 1 van kiezen. Of ben je 1 keer op een neer gegaan om huizen te kijken en moest er snel besloten worden.

Een extra bijkomstigheid is dat veel mensen die emigreren in eerste instantie een huis gaan huren. Hierdoor kun je je huis maar beperkt aanpassen aan jouw wensen. Je kunt niet de muren verven of de keuken verbouwen. In mijn geval huurde ik zelfs gemeubileerd en ‘moest ik het doen’ met de meubels die er al in staan.

Je directe omgeving (tuin, straat, buurt)

Je thuis voelen gaat verder dan alleen je huis. Je directe omgeving is hierbij ook heel belangrijk. Hoe goed ken je de buurt, de mensen die er wonen? Ben je al bekend met de winkeltjes, restaurantjes, maar ook kun je weer je hobby’s en sporten beoefenen in je nieuwe omgeving. Kun je waar jij je prettig bij voelt doen in waar je nu woont?

Toen ik net in Grasse woonde wist ik hier helemaal niks. Zonder TomTom kon ik niet eens mijn dochter uit school halen. Ik had het echt niet kunnen vinden. Daardoor voelde ik me in het begin helemaal niet thuis, ik voelde me ontheemd. Het idee dat ik niet precies wist waar mijn dochter haar school was maakte me heel verdrietig. 

Na je emigratie is veel nieuw: het land, de maatschappij en cultuur

Ook dit speelt mee bij de mate waarin jij je thuis voelt. Wonen in een ander land brengt geheid cultuurverschillen met zich mee. Datgene waar jij zo gewend aan bent en waar je waarschijnlijk niet eens meer over nadenkt, kan ontzettend verschillen met wat je nu om je heen ziet. Dat wat voor jouw vertrouwd is gaat er nu anders aan toe. Dat maakt je onzeker, je weet niet goed wat je wel of niet moet doen. De dingen die voor iedereen vanzelfsprekend lijken zijn dat voor jou niet.

Ik vond bijvoorbeeld dat hele ‘kusgedoe’ hier in Frankrijk in het begin heel lastig. Wie kus je nou wel en wie niet? Hoeveel kussen geef je nou precies? Ik voelde me niet op mijn gemak en me hierin ook niet thuis.

Aanvullende tips om je meer thuis te voelen na je emigratie

Deze tips werken het beste als je eerst voor jezelf nagaat op welk aspect je je het minste thuis voelt. Neem dan de tip die daar het beste bijpast.

  • Breng je gedachten een paar keer per dag consequent naar je nieuwe huis en omgeving. Zeg het eventueel hardop: ‘Dit is waar ik nu woon. Dit is mijn nieuwe huis’. Accepteer, laat toe dat dit nu je plek is. Neem je huis bewust in je op.
  • Maak je fysieke huis meer eigen. Maak een hoekje waar jij je helemaal thuis voelt. Schilder een muur in jouw favoriete kleur. Koop nieuwe glazen, kussens of andere woonaccessoires die jou een goed gevoel geven. Het zit soms in echt kleine dingen. Zo kocht ik een tijdje geleden een nieuwe eetborden en daar ben ik echt heel blij mee. Ik geniet er iedere keer van en voel me meer thuis. Dat komt denk ik omdat ik mezelf gunde iets in huis te halen wat ik echt heel mooi vond.
  • Ga de omgeving verkennen. Lopend, fietsen of met de auto. Ga op pad. Bezoek winkeltjes, cafeetjes of andere locaties in de buurt bezoeken. Ga op zoek naar plekken die je aanspreken. Ga eens een paar keer naar dezelfde bakker en kijk om je heen. Maak een praatje. Vergroot je thuisgevoel. Zorg dat je bekend raakt met je omgeving.
  • Ga de verbinding aan met de nieuwe cultuur. Dit kun je doen door lokale mensen te ontmoeten, te kijken wat er in de gemeente wordt georganiseerd en daar ook naar toe te gaan. Nodig je buren eens uit voor een drankje.
  • Ontspan. Verhuizen is een spannende, vermoeiende en stressvolle periode. Gun jezelf de rust om hiervan bij te komen. Hoe beter jij je voelt hoe makkelijker je aan je thuis kunt werken.
Valbonne

Tip 8. Vergeet na de emigratie jezelf niet

Hoe is het met je hobby’s? Neem je voldoende tijd om te ontspannen. Wat deed je in Nederland en heb je dat weer opgepakt nu je verhuisd bent? Gun je jezelf genoeg ‘me-time‘.

Een emigratie naar het buitenland vraagt de nodige flexibiliteit van je. Het is een zowel een leuke als een spannende periode en er komt ook na de emigratie veel op je af. Denk maar het regelen van de administratie, je (sociale) leven weer opbouwen, een thuis maken voor jou en je gezin.

Zelfzorg zorgt ervoor dat je lekker in je vel blijft zitten, dat je genoeg energie hebt om alles te regelen wat geregeld moet worden en je blijft een fijnere persoon voor de mensen om je heen.

Tip 9. Geef je emoties de ruimte

Emigreren kun je met recht een emotionele rollercoaster noemen. Dit begint al ver voor de daadwerkelijke stap: met je droom, de voorbereidingen en de uiteindelijke uitvoering. Er zijn allerlei soorten emoties: enthousiasme, twijfel, zorgen, schuldgevoelens etc.

Als je dan eenmaal verhuisd bent kan het zijn dat je deze emoties nog ‘moet’ verwerken. Of dat er alweer nieuwe emoties aankomen vanwege alle veranderingen die je doormaakt. Emoties zijn normaal en horen er bij.

Tip 10. Geniet!

Last but not least! GENIET. Emigreren is een moedige stap. Het is hartstikke knap dat je dit hebt gedaan en dat het is gelukt. Geniet van deze bijzondere stap in je leven. 

Interesse in meer tips of informatie over de periode na je emigratie?

You may also like

1 comment

Wat te doen bij heimwee? - Aimée van Hooff maart 22, 2024 - 9:13 pm

[…] mensen dan de andere persoon. Om je thuis te voelen in een andere omgeving helpt het je als je een ondersteunend netwerk […]

Reply

Leave a Comment