Home » 9 oorzaken van eenzaamheid in het buitenland

9 oorzaken van eenzaamheid in het buitenland

by Aimee

9 oorzaken van eenzaamheid in het buitenland

Misschien komt het omdat ik de afgelopen dagen alleen was, zonder partner en kind. Mijn gedachten gingen steeds uit naar ‘hoe erg eenzaam je je kunt voelen in het buitenland’. Gevoelens van eenzaamheid als je in het buitenland woont kunnen meerdere oorzaken hebben. 

1. Remy, alleen op de wereld

De bekendste eenzaamheid is denk ik die dat je nog niemand kent. Je bent naar een nieuwe plek verhuisd, onbekende buren, nieuwe mensen om je heen, je kind naar een nieuwe school… De meeste mensen die emigreren krijgen met deze vorm van eenzaamheid te maken.

Afhankelijk van het type mens dat je bent zal je dit erg of niet erg vinden. Ook bepaal je zelf over het algemeen hoe lang deze periode duurt. Een vriendin van mij stapt op iedereen af en die heeft dan ook binnen een uur nieuwe vrienden gemaakt. Bij mij duurt het over het algemeen wat langer. Hoe je het ook doet, onder het opbouwen van een nieuw sociaal leven kom je bijna niet uit.

2. Niemand om mee te praten

Als je nog niemand kent in je nieuwe omgeving heb je meestal ook niemand om mee te praten. Of om even een kopje koffie mee te drinken, eens te vragen waar je het beste naar toe kunt voor de kapper, garage, boodschappen etc. Iemand die de omgeving wel al goed kent en die jou daar ook bij kan helpen.

Ik weet nog goed dat ik een school moest kiezen voor mijn dochter en ik kende helemaal niemand. Zo’n belangrijke beslissing en eigenlijk niemand om mee over te praten. Toen voelde ik me eenzaam. Het besef dat ik met, een voor mij belangrijke, vraag bij niemand terecht kon.

3. Uit het oog - uit het hart

Je zult merken dat het contact met het thuisfront verandert. Hoe goed de bedoelingen ook zijn en hoe groot de beloftes ook waren om goed contact te houden en elkaar van alles op de hoogte te houden, het verandert. Misschien langzaam of ineens snel.

Vriendschappen waarvan je het niet verwachtte verwateren. Belangrijke nieuwtjes worden niet meer met je gedeeld of je hoort ze pas later. Het kan je het gevoel geven dat je er niet meer echt bij hoort.

4. fysieke afstand - je mist dingen

Je kunt niet overal bij zijn. Een kindje dat wordt geboren, een verjaardag, een gezellig etentje. Er zullen dingen komen waar je normaal naar toe zou zijn gegaan, maar wat nu vanuit het buitenland niet lukt. Je beste vriendinnenclub die een avond op stap is geweest en jij kon niet mee. Je voelt je daardoor wellicht alleen.

Ook verdrietige gebeurtenissen zoals overlijden en ziekte kunnen je doen beseffen dat je alleen staat. Dat het moeilijker is om gezamenlijk met familie en vrienden te rouwen.

5. Jij bent veranderd

Emigreren is een bijzondere stap in je leven. Ik ben er van overtuigd dat je er door verandert. Verhuizen naar het buitenland en de periode daarna is één grote persoonlijke groei. Alles wat je meemaakt zorgt dat je groeit, en verandert. Voor degenen die niet zijn geëmigreerd is het soms moeilijk om voor te stellen welke invloed zo’n stap heeft op je leven en op je gezin.

Ik denk dat Facebookgroepen zoals bijvoorbeeld ‘Wereldvrouwen’ daarom ook zo succesvol zijn. Je kunt daar je ei kwijt over het leven in het buitenland wat echt begrepen wordt door vrouwen die zelf ook in het buitenland wonen. Dat je veranderd bent kan voor eenzame gevoelens zorgen. De mensen thuis begrijpen je niet meer. Ze begrijpen niet goed waarom je bepaalde gevoelens hebt. Dat zie je vaak terug in de reacties die je krijgt. Reacties als ‘je hebt daar toch zelf voor gekozen’, of ‘had je maar niet weg moeten gaan.’

6. De cultuur niet begrijpen

Cultuurverschillen zijn geniepig. Natuurlijk weet bijna iedereen wel dat je met cultuurverschillen te maken krijgt als je in een ander land gaat wonen. In eerste instantie is het ervaren van verschillen meestal ook leuk, het is juist een deel van de spanning en het avontuur. Je verbaast je en kijkt je ogen uit en vindt waarschijnlijk, zeker in het begin alles ‘prachtig’.

Maar dan, als je langer ergens woont, merk je pas hoe diep die cultuurverschillen gaan. Hoe anders de mensen in je omgeving zijn opgevoed, wat zij al sinds hun jeugd kennen. Daar kom jij met jouw cultuur en opvoeding. Je spreekt (figuurlijk en letterlijk) een andere taal en dat leidt tot misverstanden. Van sommige dingen wéét je gewoon niet hoe dat gaat in je nieuwe land. Daar kan je je heel eenzaam in voelen.

Zo werd ik een keer uitgenodigd voor een ‘gouter’. Ik had geen idee hoe laat dit zou zijn en of ik iets mee moest nemen. Ik voelde me echt dom, dat was geen fijn gevoel. Voor degene die mij uitnodigde was het vanzelfsprekend dat ik dit wel zou weten… Gelukkig heb ik me over mijn schroom heen gezet en het maar gewoon gevraagd. Alles kwam uiteindelijk goed

7. Je eenzaam voelen door niet kunnen communiceren

‘De taal leren’ is misschien wel het meest gehoorde advies aan mensen die een emigratie overwegen. Taal is ontzettend belangrijk voor de communicatie, omgang met anderen en de integratie. Als je de mensen om je heen niet verstaat en jij kunt je zelf ook niet verstaanbaar maken kun je je heel eenzaam voelen.

Praten over je gevoelens in een andere taal vind ik nog altijd moeilijk. Ook al red je je dan aardig in de taal, over je gevoelens praten lukt nog niet altijd.

Ik weet nog goed dat mijn kat erg ziek was en ik haar naar de dierenarts bracht. De vrouw stelde me allemaal vragen en ik begreep er niks van. Misschien ook wel omdat ik zenuwachtig was. Ik kon haar ook niet uitleggen water aan de hand was. Het was echt een nare situatie. Gelukkig kwamen we er toen achter dat we allebei Engels spraken en liep het goed af. Maar wat was ik blij dat het in het Engels kon.

Lees ook het sprookje over het domme gansje dat niet genoeg Gans kon verstaan.

8. Heimwee

Je gaat dingen missen. Familie en vrienden, Nederlandse producten, maar ook ervaringen. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, maar het kan ook gebeuren dat je heimwee krijgt. Heimwee na emigratie komt best vaak voor en kan je een eenzaam gevoel geven.

Misschien dat je je zelfs binnen je gezin eenzaam voelt. Als jij de enige bent met heimwee en de rest van je gezin geniet met volle teugen van dit nieuwe leven vraag je je wellicht af of het aan jou ligt. Onthoud dan dat heimwee niet erg is, dat je niet de enige bent en dat het accepteren van de heimwee de eerste stap is bij het er mee leren omgaan.

9. Eenzaam in je nieuwe rol in de maatschappij

Als je met je partner meeverhuist naar het buitenland verandert je rol binnen de maatschappij misschien erg. Stel dat je altijd werkte in Nederland en nu blijf je thuis voor de kinderen is dat een grote overgang. Misschien mag je niet werken omdat je geen werkvergunning hebt. Of je er nu voor kiest of niet het  is een grote aanpassing. De rol die jij vervult is veranderd en ook daarin kun je je eenzaam voelen. Het missen van het contact met collega’s, de mentale uitdaging die een baan met zich meebrengt en niet te vergeten je financiële positie binnen het gezin. Verdiende je je een inkomen en droeg je daarmee bij aan het gezin en is dat er nu niet meer? Het kan je afhankelijk van je partner vergoten en zelfs invloed hebben op je eigenwaarde.

Eenzaamheid, blijf er niet mee lopen!

Volgens wikipedia is ‘eenzaamheid’ een gevoel (niet een situatie). Het gaat er dus  om hoe jij de situatie ervaart. Dit betekent ook dat jouw gevoelens er mogen zijn, het is namelijk jouw beleving.

Daarnaast staat er dat uit neuropsychologisch onderzoek naar eenzaamheid duidelijk is geworden dat bij eenzaamheid hetzelfde hersengebied geactiveerd is als wanneer men fysieke pijn voelt. Mensen die eenzaamheid beschrijven noemen het wel een gevoel van verdriet, innerlijke pijn, of van leegte.

De gevolgen van langdurige eenzaamheid kunnen zijn:

  • Verminderd afweersysteem
  • Depressie
  • Toename van woede en agressie zonder dat daar aanleiding voor is.
  • Angstgerelateerde klachten zoals een paniekstoornisof obsessieve-compulsieve stoornis.

Ervaar jij gevoelens van eenzaamheid? Blijf daar dan niet te lang mee lopen. Kijk of je er met iemand over kunt praten. Wil jij eens met mij van gedachte wisselen, neem dan contact met me op.   

You may also like

6 comments

Erna Arbeider september 3, 2023 - 4:57 pm

Hola Aimee, mooi beschreven. Ik herkenbaar maar dan nu andersom. In t buitenland nergens last van en hier weer terug in Nl vind ik t maar lastig. The other way around.

Reply
Aimee september 10, 2023 - 6:30 am

Hoi Erna, ja dat is ook iets waar niet zoveel over bekend is he. En ik vermoed nog meer onverwacht omdat je denkt ‘gewoon’ terug naar Nederland te gaan. Wat vind je het moeilijkste nu je weer terug bent?

Reply
7 'wijsheden' voor na je emigratie - Aimée van Hooff november 11, 2023 - 7:46 am

[…] je je eenzaam voelt in het buitenland vind je het misschien moeilijk om  er over te praten. Je wist toch van te voren dat je weer […]

Reply
Valt jouw emigratie tegen? - Aimée van Hooff november 17, 2023 - 8:07 pm

[…] ontdekt bijvoorbeeld dat vrienden maken moeilijker is dan dat je van te voren had gedacht. De taal leren schiet niet op en je kunt je moeilijk verstaanbaar maken. Je gaat twijfelen of je […]

Reply
10 tips om spijt na je emigratie te voorkomen - Aimée van Hooff februari 10, 2024 - 2:54 pm

[…] Mocht je nog niet geworteld zijn loop je het risico je een buitenstaander te worden. Je voelt je niet thuis op de plek waar je nu woont. Als je nog niet je eigen plek hebt gevonden voel je je misschien verdwaalt. Je bekijkt de wereld als het ware van een afstandje en misschien voel je die afstand ook wel letterlijk als je bijvoorbeeld nog niet geaccepteerd bent, of als je veel cultuurverschillen ervaart. Door je te wortelen op je nieuwe plek voorkom je heimwee en gevoelens van eenzaamheid in het buitenland.  […]

Reply
Emigreren naar Frankrijk - Hoe is dat? - Aimée van Hooff april 7, 2024 - 4:06 pm

[…] deze onderwerpen heb ik het nog niet eens gehad over de emotionele kant van een emigratie. Mijn emigratie avontuur werd een echte rollercoaster, met ups en downs. Dat volgt in een apart […]

Reply

Leave a Comment