Home » 7 ‘wijsheden’ voor na je emigratie

7 ‘wijsheden’ voor na je emigratie

by Aimee

Op alle vlakken probeerde ik het goed te doen. Ik probeerde een thuis te creëren voor mijn gezin. Ik wilde mijn dochter gelukkig zien (lees gelukkig maken). Ik wilde mijn partner tevreden houden. Ik wilde weer een eigen inkomen hebben zodat ik financieel niet zo afhankelijk zou zijn. Ik wilde alle administratieve rompslomp geregeld hebben. Ik wilde mijn familie in Nederland tevreden houden én ik wilde natuurlijk genieten, want ik was tenslotte niet voor niks naar Frankrijk verhuisd.

Ik word alweer moe nu ik dit zo opschrijf. Wat was ik hard aan het werk en het ergste was dat het helemaal niet hielp. Ik werd steeds onzekerder. Mijn dochter werd steeds opstandiger. Mijn relatie ging steeds slechter. Toen ik erachter kwam dat mijn harde werken helemaal niet werkte was mijn emigratiedroom al uit elkaar gespat.

Ik denk wel eens terug aan wat ik toen nodig had gehad. Wat ik toen had willen weten wat ik nu weet. Ik had met iemand willen praten die me begreep en me vertelde wat er met me gebeurde. De volgende 7 ‘wijsheden’ had ik na mijn emigratie graag wat eerder geweten.

1. Het feit dat je zelf voor een emigratie gekozen hebt wil niet zeggen dat je er niet over mag klagen

Dat je zelf de keuze hebt gemaakt wil niet zeggen dat je alles leuk moet vinden en dat niks mag tegenvallen. 

Als je je eenzaam voelt in het buitenland vind je het misschien moeilijk om  er over te praten. Je wist toch van te voren dat je weer opnieuw vrienden zou moeten maken? Of als je de taal vindt tegenvallen, denk je dat je dat maar voor lief moet nemen. 

Mijn advies is om er wel over te praten. Het alternatief is dat je je gevoelens opkropt en zoals in mijn geval gebeurde, ik vond dat ik het allemaal zelf moest ‘oplossen’. Dus ging ik ‘harder werken’, en verloor daarbij de verbinding met mijn omgeving uit het oog. 

2. Laat je niet leiden door schuldgevoel om dingen te doen die je niet leuk vindt

‘Als we dan daar straks wonen krijg je een klein katje…’, ik hoor het mijn (ex) man nog zeggen tegen onze dochter (toen 5 jaar oud). Hoe kon hij dat nou doen? Maar later begreep ik het, het kwam voort uit een gevoel iets goed te willen maken, iets leuks in het vooruitzicht te stellen, de boodschap van de verhuizing ‘positiever’ te maken. Ik heb me er later ook schuldig aan gemaakt. Zeker in het begin vond ik meer goed dan wellicht ‘goed’ voor haar was. Dat kwam voort uit mijn eigen ‘schuldgevoel’. 

Schuldgevoel is geen goede raadgever. Je vindt misschien dingen goed of gaat ergens in mee zonder dat je er echt achter staat, maar je voelt je schuldig dus je denkt dat het ‘moet’. 

Je voelt je schuldig dat je vrienden, familie hebt achtergelaten, of tegenover je kinderen dat jij ze naar een ander land hebt gebracht. Je geeft misschien sneller toe aan verzoeken dan je anders gedaan zou hebben. Je gaat over je eigen grenzen heen omdat je je schuldig voelt.

De poes die in de familie kwam. Inmiddels 8 jaar en nog steeds geliefd.

3. Begrijp wat er komt kijken bij het creëren van een nieuw thuis in het buitenland

Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je begrijpt wat er allemaal bij komt kijken als je naar het buitenland verhuist. Als je weet wat er allemaal op je afkomt herken je meer en herkenning is zo van belang om je niet ‘gek’ te voelen. Het is normaal wat je meemaakt. 

Na een emigratie ga je verschillende fases door, die ook wel de expatcurve genoemd worden. De expatcurve geeft inzicht in welke fases je doorloopt na je emigratie. Ik vond er veel herkenning in. Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet de enige bent die met de uitdagingen van een migratie te maken krijgt. 

Ik weet ook dat het niet gaat om van te voren ‘alles’ al te weten. Iedere emigratie verloopt weer anders en hoe jij jouw emigratie en de periode daarna ervaart hangt van allerlei dingen af. Maar als jij je na jouw emigratie niet zo ‘happy’ voelt als je van te voren had gedacht, realiseer je dan dat je niet de enige bent en dat je niet gek bent. 

4. Doe het op jouw manier

Je krijgt de beste adviezen; je moet snel een sociaal leven opbouwen, gauw de taal leren en dit en dat…

Maar netwerkborrels afgaan terwijl je daar helemaal geen zin in hebt, werkt niet. Het geeft je alleen maar meer stress.

Wat is voor jou het belangrijkste? Wat past bij jou?  

Ja, het is belangrijk om de taal te leren, maar dat wil niet zeggen dat je in een groep moet gaan zitten waar je helemaal niet tot je recht komt en je uiteindelijk weinig leert. Neem bijvoorbeeld privé-les waar je je wel prettig bij voelt. 

Zo ben ik bij een hondenclub gegaan om andere mensen te ontmoeten. In de natuur, op rustige plekken die wel bij mij passen.  

5. Deel de verantwoordelijk voor de verhuizing met je partner en je kinderen

Deze raakt erg aan waar ik in mijn introductie aan begon. Ik werkte hard. Ik probeerde alles op goede rolletjes te laten lopen, maar alleen lukte het me niet. Ik had veel eerder aan de bel moeten trekken bij mijn partner. Wij hadden deze emigratie tenslotte samen bedacht. 

Het lukte mij toen niet om er goed over te praten omdat ik vond dat het gewoon moest lukken. Deze verhuizing naar het buitenland had zoveel voeten in de aarde gehad. Ik wilde dit niet laten mislukken, dus ging ik door. Ik voelde me zo verantwoordelijk voor het wel of niet slagen van deze emigratie dat ik vergat deze verantwoordelijkheid met mijn gezin te delen. 

Praat met je partner, je kinderen, geef aan wat er in je omgaat. Praat over hoe zij zich voelen, hoe zij de emigratie ervaren. Stop met hard werken. Haal even adem.

6. Praat met iemand die weet wat je doormaakt

Andere mensen die ook geëmigreerd zijn begrijpen wat je doormaakt. Het is belangrijk te weten dat je er niet alleen voor staat. Er zijn genoeg mensen die je begrijpen en die je kunnen helpen op de lastige momenten na jouw emigratie. Waar je wel lekker tegen kunt klagen en die niet zullen zeggen dat je er zelf voor gekozen hebt 😉 

Zo zijn er op FB veel groepen, zoals Nederlanders in het buitenland, of Wereldvrouwen waar je gelijkgestemden kunt vinden. 

7. Zorg voor jezelf

Blijf goed voor jezelf zorgen. Zorg dat je veerkrachtig blijft. Doe wat jij daarvoor nodig hebt. Sporten? De natuur in? Meditatie? 

Als jij goed voor jezelf zorgt kun je vandaar uit ook weer goed voor anderen zorgen.

Als ik even pauze nodig heb, ga ik het liefste in de zon zitten om op te laden.

In Dé surivalgids na emigratie vind je meer tips  om van jouw emigratie een groot succes te maken.

You may also like

3 comments

Valt jouw emigratie tegen? - Aimée van Hooff november 17, 2023 - 8:12 pm

[…] Het is echter naïef om te hopen dat je twijfels vanzelf overgaan en dat alles wel weer goed. Ook harder gaan werken om je emigratie te laten slagen is geen goede oplossing. Ik weet uit eigen ervaring dat het zo niet […]

Reply
10 tips om je snel thuis te voelen na je emigratie - Aimée van Hooff februari 10, 2024 - 7:08 pm

[…] De standaard tips die je vaak hoort over het opbouwen van een nieuw sociaal leven passen niet bij iedereen. Wat als je erg verlegen bent of introvert? Dan is naar een borrel gaan of een bar bezoeken misschien niet de meest geschikte keuze om nieuwe vrienden te maken. Je hebt dan bijvoorbeeld meer aan één op één contacten en ontmoetingen in een rustige omgeving. Ga voor jezelf na wat jij een fijne manier vindt om nieuwe relaties aan te gaan. Het mag op jouw manier. […]

Reply
Verdwaald na je emigratie? Je bent niet alleen. - Aimée van Hooff maart 4, 2024 - 5:52 pm

[…] mijn gevoel werkte ik heel hard. Ik wilde alles goed doen. Ik had zelf voor deze emigratie gekozen, dus moest het wel slagen. Ik […]

Reply

Leave a Comment