Home » 5 manieren om overeind te blijven

5 manieren om overeind te blijven

by Aimee

Er stond een hertje in de tuin. Eerst dacht ik dat ik droomde, maar het was echt waar. Ik stond in de woonkamer en keek naar buiten. Het was nog vroeg; de dauw glinsterde op het lichtgroene gras en de kleine madeliefjes. Het zonlicht was op dit tijdstip nog zacht. In deze feeërieke sfeer stond ze daar met haar hoofd licht gebogen mijn kant op. Met haar schichtige, maar zachte ogen, keek ze me aan en ik wist, dat ondanks de ellende waar ik in zat, het goed zou komen.

Het was de ochtend nadat mijn toenmalige man had gezegd dat hij wilde scheiden. Ik had bijna niet geslapen en was daarom zo vroeg op. Er razenden allerlei gedachten door mijn hoofd, die ik me nu niet echt meer kan herinneren. Maar één gedachte overheerste ze allemaal: ‘ik ga hier niet aan onder door!’ Ik zou, wat er ook gebeurde, hier uitkomen en overeind blijven voor mezelf en mijn dochter. Het was op dát moment en met dát ‘weten’ dat ik het hertje zag, daar in de tuin. Voor mij een teken uit het universum (of hoe je het ook wilt noemen) dat het inderdaad goed zou komen.

Positieve verandering vraagt inzet

Nou zijn er best een aantal dingen die ik gedurende mijn leven geleerd heb en één daarvan is dat verandering meestal niet vanzelf gaat. Ik bedoel dan verandering de kant op die jij op wilt gaan, of waar jij wilt zijn. Als je niks doet verandert er wel wat, maar vaak niet in de richting die je wilt. Positieve verandering vraagt actie en inzet. Dus hoewel ik overtuigd was dat ik mezelf niet zou verliezen en overeind zou blijven wist ik op dat moment nog niet hoe.

Vijf dingen die ik begon te doen hebben me geholpen uit deze situatie te komen.

1. Journalling - dagelijks schrijven

Mijn eerste dagboek had ik toen ik twaalf was en eigenlijk ben ik mijn hele leven blijven schrijven. Zeker niet elke dag, soms met tussen periodes van maanden (jaren), maar in die periode schreef ik alweer regelmatig over wat me bezighield. Ik kwam in die periode het werk tegen van Maartje Koper over manifesteren. Ik weet nog dat ik daardoor de manier waarop ik schreef weer eens onder de loep nam. Hoe schreef ik eigenlijk over mijn leven en mezelf?

De kunst is jezelf ‘sterker’ te schrijven. Om je woordkeuze zo te gebruiken dat het je sterker maakt in plaats van kleiner. Het is daarbij belangrijk om je te richten op datgene dat je wél wilt in plaats van wat je níet wilt. Een voorbeeld daarvan is: ‘ik ga vandaag even zitten en schrijf twee dingen op dit ik graag wil doen’, in plaats van: ‘ik wil niet dat deze dag te druk wordt’.

Iedere ochtend positief schrijven over wat je wél wilt zet je in de juiste mind set om keuzes te maken die daarbij aansluiten. Wat je aandacht geeft dat groeit en journalling helpt mij hier heel goed bij.

Een selectie van mijn journals

2. vasthouden aan structuur

Ondanks dat mijn wereld op zijn kop stond had ik wel een dochter waarvan de wereld gewoon door draaide. Ze was nog jong en we hebben haar ook niet meteen verteld dat we gingen scheiden. Ik moest voor een vaste structuur zorgen en had daardoor geen ruimte om in te storten.

Zij moest toch gewoon naar school, iedere dag weer eten. Het dagelijkse leven draaide zo goed als mogelijk door. Dit ritme zorgde er voor dat ik houvast had en een bepaalde voorspelbaarheid in mijn leven dat ik op dat moment nodig had om stapje voor stapje door te gaan.

Als jij in een moeilijke situatie zit en je hebt geen ritme (meer), kijk dan hoe je dat weer terug kunt vinden.

3. Dankbaarheid (opzoeken)

Tijdens het schrijven neem ik ook altijd even de tijd om te bedenken waar ik dankbaar voor ben. Als je niet lekker in je vel zit dan ben je vaak gericht op de die dingen die niet goed gaan. Je hebt geen overzicht meer en je weet niet wat je moet doen. Je twijfelt aan jezelf en het nemen van beslissingen is moeilijk. Of je weet wel wat je moet doen, maar je ziet niet goed in hoe je dat kunt doen. Voor dat je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

Hoe jouw situatie er ook uit ziet en welke uitdagingen je ook voor je hebt, het is belangrijk een positieve basis te leggen voor de toekomst. Dit doe je door iedere dag te kijken naar wat je wél hebt, wat goed ging en daar bewust bij stil te staan. Hierdoor voel je je positiever, je zelfvertrouwen groeit en je vastberadenheid neemt toe. Je doorbreekt de negatieve vicieuze cirkel en je veerkracht neemt iedere dag meer toe.

In het begin kan dit ‘dankbaar’ zijn wat onnatuurlijk aanvoelen. Alsof je jezelf moet forceren om iets te bedenken. Maar je zult zien hoe vaker je dit doet hoe gemakkelijker het je afgaat. In ‘dé survivalgids na emigratie’ vind je nog meer tips over de dankbaarheidsoefening.

4. Zoek support

Mijn (online) vrienden waren fantastisch. Uit de meest onverwachte hoeken kwam hulp en steun en lieve woordjes. Nu lijkt dit misschien ‘logisch’, maar het is wél nodig dat je daarvoor jezelf kunt uiten. Dat je aangeeft wat er op dat moment in je leven omgaat.

Als het slecht met mij gaat ben ik geneigd dit binnen te houden en niet zo snel te delen met de mensen om me heen. Het gevolg daarvan is dat niemand echt weet wat er in je omgaat en wat er aan de hand is. Nu deed ik dat wel ik nam een aantal mensen in vertrouwen. De steunbetuigingen die daar uit kwamen waren ongelofelijk en hebben me echt door moeilijke tijden heen gesleept. Mijn advies is dan ook om als je je in een moeilijke situatie bevindt er met iemand over te praten.

5. Stel en korte termijn doel

Je hoofd staat er misschien niet meteen naar. Toch is het belangrijk jezelf weer een bepaalde richting te geven. Het stellen van een doel helpt je om in beweging te komen. Het geeft richting aan je leven. Het geeft je energie, motivatie en enthousiasme. Je neemt het heft weer in eigen handen en kijkt hoe je jouw leven in het buitenland (weer) mooier kunt maken.

Tip: als je in een overweldigende situatie zit houd je doelen dan klein en voor de korte termijn. Wat kan je doen zodat je je weer wat beter voelt? Kies een doel dat belangrijk is voor jou. Dit mag zo groot en klein zijn als je wilt.

  • Luister hierbij naar je gevoel. Wat wil jij?    
  • Kies een doel dat bijdraagt aan het verbeteren van jouw situatie.
  • Vind je het eng om te kiezen? Kijk dan of je iets kleiner kunt kiezen als eerste stap

Vind je het lastig om een doel te bepalen en wil je hier graag wat hulp bij hebben. Stuur me dan gerust een berichtje!

Het moment van nu

Het moment dat ik het hertje in de tuin zag is inmiddels al weer een paar jaar geleden. Het is ongelofelijk hoeveel er sindsdien is veranderd: ik ben twee keer verhuisd, officieel gescheiden, de liefde weer ontmoet en gaan samenwonen, mijn dochter is twee keer van school gewisseld, twee jaar in de ban van corona en van baan gewisseld. Tijdens al die veranderingen hebben bovenstaande punten mij steeds weer geholpen. 

Herinnering van toen: verhuizen.

Het hertje ben ik nooit meer vergeten. Later leerde ik dat het ‘une biche’ was en dat het inderdaad heel zeldzaam is dat zij zo dicht in de bebouwde wereld komen. Voor mij een mystieke ervaring, de bevestiging van het universum dat het inderdaad goed zou komen. 

You may also like

3 comments

Cornelis Vonk september 26, 2023 - 4:23 pm

Mooi geschreven Aimée!

Reply
Aimee september 30, 2023 - 9:38 am

Dank je wel Kees!

Reply
Wat te doen bij heimwee? - Aimée van Hooff maart 22, 2024 - 9:14 pm

[…] aandacht aan jezelf besteden door goed te eten, genoeg te bewegen, en voldoende te slapen. Hierdoor zit je beter in je vel en […]

Reply

Leave a Comment