Home » Valt jouw emigratie tegen?

Valt jouw emigratie tegen?

by Aimee

In 2022 emigreerden bijna 180.000 mensen vanuit Nederland naar een ander land. Ook in de jaren daarvoor vertrokken veel Nederlanders naar het buitenland. Zij verhuisden onder andere voor hun werk, voor de liefde of gingen op zoek naar het avontuur. Na de emigratie begint vaak een hectische tijd waarin niet alles rozengeur en maneschijn is. Sommige personen krijgen zelfs ronduit spijt van hun emigratie.

Wat doet emigreren met je?

Aan een emigratie gaat vaak een gedegen voorbereiding voor af. Maar hoe het na je emigratie precies verloopt is moeilijker te voorspellen. Ik durf wel te zeggen dat het meestal anders verloopt dan je van te voren verwacht had.

De eerste periode na een emigratie wordt ook wel eens ‘de wittebroodsweken’ genoemd; alles is leuk en geweldig. Het is alsof je op vakantie bent. Je voelt je heerlijk, fantastisch en bent heel tevreden met de stap die je hebt gezet.

De moeilijke kanten na emigratie

Tegelijkertijd komt er ook veel op je af. Je hebt veel te regelen, zoals alle administratieve zaken, scholen en sportclubs voor de kinderen, je omgeving leren kennen en een nieuw sociaal leven opbouwen. Na de eerste wittebroodsweken komt er geheid een moment waarop de roze bril af gaat en je de minder leuke kanten ziet van de beslissing die je genomen hebt.

Je ontdekt bijvoorbeeld dat vrienden maken moeilijker is dan dat je van te voren had gedacht. De taal leren schiet niet op en je kunt je moeilijk verstaanbaar maken. Je gaat twijfelen of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Misschien heb je zelfs spijt van je keuze en denk je erover om weer terug te gaan naar Nederland.

Als je emigratie tegen valt gebeurt dat meestal niet van de ene op de ander dag. Vaak heb je niet meteen door dat het niet lekker gaat. Deze veranderingen gaan langzaam en soms merk je het niet eens tot dat het te laat is.

wittebroodsweken expatcurve

Zelf vond ik het in het heerlijk om in het begin geen baan te hebben na onze emigratie. Ik koos er bewust voor om thuis te blijven en alles te kunnen regelen. Ik genoot van de omgeving en voelde geen drang om weer te gaan werken. 

Toch begon het na een tijdje te kriebelen. Ik miste collega’s, ik miste de intellectuele uitdaging, ik miste mijn eigen inkomen en op en dag realiseerde ik me dat het niet zo makkelijk was om werk te vinden in Frankrijk. Dit besef was er niet van de ene op de andere dag, maar was erin geslopen in de loop van de tijd.  

Wat kun je doen om je beter te voelen na je emigratie?

De beslissing om naar het buitenland te verhuizen is een moedige beslissing en eentje die over het algemeen doordacht genomen wordt. Het vraagt moed, daadkracht en doorzettingsvermogen. Allemaal eigenschappen die je heel goed kunt inzetten om van jouw emigratie wel een succes te maken en die moeilijkere periode door te komen. 

Ik ben er absoluut van overtuigd dat jij van jouw leven in het buitenland een mooi avontuur kunt maken en waar je volop van kunt genieten. Het is echter naïef om te hopen dat je twijfels vanzelf overgaan en dat alles wel weer goed komt. Ook harder gaan werken om je emigratie te laten slagen is geen goede oplossing. Ik weet uit eigen ervaring dat het zo niet werkt. Een succesvolle emigratie vraagt inzet en actie. Dat heb jij zeker weten in je want anders was je überhaupt niet geëmigreerd.

Een paar praktische tips voor een succesvolle emigratie

  1. Bouw aan een nieuw sociaal netwerk: een verhuizing naar het buitenland is een behoorlijke aanslag op je sociale leven. Je laat vrienden, familie, collega’s en kennissen achter en belandt in een nieuwe omgeving. Een nieuw sociaal netwerk is een belangrijke stap voor je integratie en het kunnen aarden in je nieuwe omgeving
  2. Praat goed met alle gezinsleden: hoe is de emigratie voor je gezin? Wat betekent het voor je kinderen? Wat betekent het voor de relatie die je hebt met je partner? Een verhuizing naar het buitenland heeft natuurlijk effect op je gezin. Het is van belang daarover met elkaar in gesprek te blijven. 
  3. Leer de taal: ik denk dat iedereen die over emigreren nadenkt zich hier wel bewust van is. De taal spreken is ontzettend belangrijk bij het opbouwen van een nieuw leven. Het zorgt voor aansluiting met de mensen om je heen en dat je je kunt redden in je nieuwe omgeving.
  4. Zorg voor je eigen plekje in de maatschappij: als je niet geworteld bent loop je het risico je een buitenstaander te worden. Je hebt nog niet je eigen plek gevonden en voelt je misschien wat verdwaald. Je bekijkt de wereld als het ware van een afstandje. Misschien voel je die afstand ook wel letterlijk als je bijvoorbeeld nog niet geaccepteerd bent, of als je veel cultuurverschillen ervaart.
  5. Maak van je huis een thuis: Het is de basis waar vanuit je je omgeving leert kennen.
  6. Wees je bewust van (en accepteer) je emoties: emigreren kun je met recht een emotionele rollercoaster noemen. Dit begint al ver voor de daadwerkelijke stap: met je droom, de voorbereidingen en de uiteindelijke uitvoering. Er zijn allerlei soorten emoties: enthousiasme, twijfel, zorgen, schuldgevoelens etc.
    Als je dan eenmaal verhuisd bent kan het zijn dat je deze emoties nog ‘moet’ verwerken. Of dat er alweer nieuwe emoties aankomen vanwege alle veranderingen die je doormaakt. Emoties zijn normaal en horen er bij.

Wil jij meer praktische tips en handvatten? Vraag de gratis survivalgids na emigratie aan.

Meer lezen over hoe de periode na een emigratie kan verlopen? Download dan ‘Dé surivalgids na emigratie’. In dit gratis ebook vind je bovenstaande en meer tips en persoonlijke voorbeelden naar aanleiding van mijn eigen emigratie. De tips en handvatten in de survivalgids zijn praktisch en eenvoudig toe te passen zodat je ze makkelijk kunt toepassen in je dagelijkse leven.   

You may also like

Leave a Comment