Home » Wat te doen bij heimwee?

Wat te doen bij heimwee?

by Aimee

Ik liep door de prachtige stad Barcelona. Een droom van mij was uitgekomen. Ik zou een paar weken stage lopen bij een grote organisatie en tegelijkertijd genieten van deze geweldige wereldstad. En toen… vrij snel ging het mis. Ik werd overvallen door heimwee en ik kon maar aan één ding denken en dat was ’terug naar huis’. Ik heb nog een paar dagen wat geprobeerd, maar uiteindelijk huilend mijn ouders opgebeld of ik alsjeblieft naar huis kon komen.

Wat is heimwee?

Het woord ‘Heimwee’ is een samenstelling van de Duitse woorden ‘Heim’ en ‘Wee’ en is het pijnlijke gemis van thuis. Het speelt bijvoorbeeld op als je van huis bent voor vakantie, of na een verhuizing of emigratie. 

Heimwee is een sterk verlangen naar huis. Als je ergens anders bent denk je vaak alleen nog maar aan naar huis gaan. 

Hoe voelt heimwee?

Van heimwee kun je letterlijk ziek worden. De mate waarin iemand er last van heeft kan erg verschillen, van mild tot heel ernstig. Je kunt je eenzaam voelen, verdrietig, onveilig en angstig. 

Toen ik in Barcelona liep wilde ik nog maar één ding en dat was naar huis. Ik voelde me compleet verloren, eenzaam en wist me geen raad. In gedachte hoopte ik dat er iets zou gebeuren; een been breken ofzo. Dan had ik tenminste een excuus om naar huis te gaan. Gelukkig had ik wel door dat dat krom gedacht was en besloot ik om meteen mijn ouders te bellen. Gelukkig kon ik toen snel naar huis.  

Barcelona
Barcelona, de stad waar ik enorme heimwee kreeg.

Maar wat als je niet naar huis kunt?

Als je een tijdelijke periode weg bent zoals tijdens een stage of een vakantie komt die periode ook weer ten einde en kun je naar huis. Maar als je heimwee krijgt na je emigratie is dat niet zo makkelijk. Je hebt immers huis en haard verlaten om ergens anders een nieuw leven op te bouwen. 

Daarnaast heb je wellicht je baan opgezegd, je gezin meegenomen. De knip met Nederland is bij een emigratie vele malen groter dan bij een vakantie. Het kan ook nog zijn dat je de enige bent in het gezin die last heeft van heimwee en de rest helemaal niet. Wat doe je dan? 

1. Erken je gevoelens

Het is belangrijk je gevoelens van heimwee serieus te nemen. Het is normaal en natuurlijk om te verlangen naar huis en een bekende omgeving. Het voor jezelf erkennen is de eerste stap om met heimwee om te gaan.

Heimwee is een complexe emotie en kan erg verschillen per persoon. De een heeft er veel meer last van dan iemand anders. Soms het duurt het kort, soms langer, of het gevoel komt op sommige momenten ineens terug. Er zijn dus geen regels over hoe heimwee zou moeten voelen. Jouw gevoelens tellen, hoe ze ook zijn.

2. Creër een nieuw thuisgevoel

Maak van je nieuwe plek zoveel mogelijk een nieuw thuis. Dit kun je doen door spulletjes waar jij blij van wordt neer te zetten. Je kunt ook een speciaal hoekje te maken waar je herinneringen, zoals foto’s aan Nederland neerzet. 

Eén van de manieren om heimwee minder maken is de verdbinding die je hebt met waar je nu woont sterker te maken. Je kunt dus van je huis meer een thuis maken, maar ook de omgeving beter leren kennen.

3. Verken je omgeving

Je nieuwe omgeving ontdekken en je daar thuis gaan voelen helpt je bij het verminderen van heimwee. Bezoek lokale evenementen, ga bij een club die bij je past, bezoek mooie plekken in je omgeving. 

Dit kan misschien moeilijk zijn omdat je Nederland zo mist en je weerstand voelt om ergens anders ‘opnieuw’ te beginnen, maar het is wel een belangrijke stap in het omgaan met heimwee. Als je het alleen erg moeilijk vindt probeer dan iemand te vinden die dit met jou kan doen. 

Een andere tip die ik heb is om een plek waar je je fijn voelt vaker te bezoeken. Herhaling zorgt namelijk voor herkenning en dat zorgt ervoor dat je je er meer thuisvoelt. Is er een terrasje of winkeltje in de buurt waar je graag komt? Ga daar dan wat vaker heen.  

Op verkenning in Nice

4. Zorg voor een ondersteunend netwerk

We zijn allemaal sociale wezens, al heeft de ene persoon meer behoefte aan contact met andere mensen dan de andere persoon. Om je thuis te voelen in een andere omgeving helpt het je als je een ondersteunend netwerk hebt. 

Zoek gelijkgestemden, andere Nederlanders die ook zijn geëmigreerd. Dat kan online zijn via Facebookgroepen als wereldvrouwen of de groep lotgenoten emigratie remigratie of lokale groepen. Of in real life via lokale clubs of netwerkbijeenkomsten.

Ik raad je wel aan om een manier te kiezen die bij jou past. Het heeft geen zin naar een grote bijeenkomst te gaan als jij dat helemaal niet prettig vindt. Dat zorgt alleen maar voor meer stress.

5. Zorg goed voor jezelf

Als je last hebt van heimwee en je niet lekker voelt, je last hebt van gevoelens van eenzaamheid, verdriet, wanhoop of depressieve gevoelens is de kans aanwezig dat je niet zo goed meer voor jezelf zorgt. Denk daarbij aan minder goed eten (te weinig of juist te veel), niet genoeg slapen, geen aandacht meer hebben voor je persoonlijke hygiëne etc. 

Blijf aandacht aan jezelf besteden door goed te eten, genoeg te bewegen, en voldoende te slapen. Hierdoor zit je beter in je vel en word je weerbaarder om met stress om te gaan. Als jij je beter voelt, kun je ook beter met je heimwee omgaan. 

6. Stel realistische verwachtingen

Het leven in het buitenland gaat met ups en downs en het is niet van de ene op de andere dag helemaal geweldig. Wees lief voor jezelf als het niet zo gemakkelijk gaat als je had gedacht. Blijf geduldig als het wat langer duurt om te wennen aan jouw nieuwe leven in het buitenland.

7. Vier je successen

Iedere kleine stap die je zet mag je vieren! Heb jij een nieuwe omgeving bezocht? Super! Heb je contact gelegd met een nieuw persoon. Hartstike mooi. Hoe klein de stap ook lijkt het is belangrijk stil te staan bij deze stappen. Alle beetjes helpen en je zult zien dat je je meer thuis gaat voelen in het buitenland.

8. Aarzel niet om professionele hulp te zoeken bij heimwee

Als heimwee jouw dagelijkse leven ernstig in de weg staat. Als je klachten maar niet over gaan en je functioneren beïnvloeden, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of counselor. Zij kunnen je helpen om beter om te gaan met de heimwee. 

Je hoeft je hier absoluut niet voor te schamen. Ik vind het juist heel moedig dat je je eigen situatie onder ogen durft te zien en daar hulp voor zoekt.

Heimwee kan uitdagend zijn

Heimwee kan uitdagend zijn na je emigratie en is niet een twee drie op te lossen, maar het is wel mogelijk het wat makkelijker te maken. Met de juiste ondersteuning en tips kun je leren omgaan met heimwee en je meer thuisvoelen waar je ook bent.

Wil je met mij eens over jouw heimwee praten? Maak dan een afspraak via onderstaande knop.

You may also like

Leave a Comment